CA PERN ... v dobrých rukou


Řecká kuchyně

Řecká kuchyně je nejenom velmi chutná a pestrá, ale hlavně zdravá. Olivový olej a spousta koření jako oregáno, bazalka, tymián a skořice dávají řeckým jídlům znamenitou chuť.

V přímořských restauracích si může návštěvník vybrat z velkého množství ryb a mořských plodů a ochutnat různé rybí speciality (kalamari, krevety, různé druhy škeblí, grilovanou chobotnici atd.). Rozhodně by byla škoda neochutnat gyros v pitě (asi nejznámější řecké jídlo), souvlaki, skopové či jehněčí, moussaku (lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou), tzatziki, z dezertů baklavu (sladký moučník z listového těsta, plněný ořechy a medem či sirupem) anebo různé druhy řeckým salátů. A k tomu všemu si dát výborné víno Retsina, anýzový likér Ouzo, hroznovou pálenku Raki či Metaxu.

Tzatziky

Suroviny: 1 miska bílého hustého jogurtu, 1 salátová okurka, 4 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, 4-5 kapek citronu, trochu soli

Postup přípravy: Okurku nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní vodu. Do misky dáme hustý jogurt, postrouhanou okurku, česnek a dobře promícháme. Do hmoty přidáme olivový olej, sůl a kapky citronu. Vše promícháme a dáme do lednice na chvíli proležet.

 

Souvlaki

Suroviny: 600 g jehněčího nebo vepřového masa, šťáva z 1/2 citronu, 1/4 hrnku bílého vína, 1 lžička oregána, 1 lžička tymiánu, pepř, sůl, olivový olej  

Postup přípravy: V mise smícháme všechny přísady mimo masa a ve vzniklé směsi maso krátce marinujeme. Pokud máme čas, můžeme marinovat přes noc v ledničce. Maso napícháme na špíz a pomalu ogrilujeme. Během grilování pravidelně potíráme marinádou.